Przejdź do treści.

Rozpoczął się nabór do kolejnej edycji konkursu „SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ POWIŚLA - SZANSĄ NA SUKCES”. Zgłoszenia przyjmowane są do 27 października 2017 roku.

W tym roku organizatorzy zmodyfikowali formułę konkursu oraz zmieniona została jego nazwa. Do tej pory konkurs odbywał się pod nazwą „Smaki Warmii Mazur i Powiśla na stołach Europy”. Po latach funkcjonowania dokonano zmian i aktualizacji jego zasad oraz organizacji.

Zmiany polegają również na wprowadzeniu nowej formy konkursu. Uczestnikami mogą być uczniowie szkół gastronomiczno-spożywczych z województwa warmińsko-mazurskiego oraz osoby fizyczne w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne.

Organizatorzy zaplanowali również przygotowanie stolików tematycznych, gdzie będzie można uzyskać m.in. informacje dotyczące obowiązujących przepisów w zakresie bezpieczeństwa żywności. Do udziału w wydarzeniu zostaną także zaproszeni właściciele punktów gastronomicznych i restauracji oraz hoteli.

Uczniowie będą mieli okazję do zaprezentowania własnych możliwości kulinarnych przed zaproszonymi gośćmi.

Ideą konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Przedsięwzięcie odbędzie się 18 listopada 2017 roku w pracowniach i pomieszczeniach Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Tematem przewodnim będą produkty i przetwory oraz potrawy z mięsa.

Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty i przetwory mięsne.

Uczestnikami tej kategorii mogą być:

- osoby fizyczne, w tym rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne

II. Potrawy mięsne.

Uczestnikami tej kategorii mogą być:

- uczniowie szkół gastronomicznych z województwa warmińsko - mazurskiego wymienieni w § 4 regulaminu konkursu (zespoły 2- osobowe).

Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać na jeden z podanych poniżej adresów z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla szansą na sukces” do 27 października 2017 roku:

a) osoby fizyczne w tym: rolnicy, koła gospodyń wiejskich, organizacje zrzeszające osoby fizyczne:

- E-mail: konkurssmaki@gmail.com

- fax: 089 535-48-43

- listownie: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Direct – Olsztyn (ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn).

b) uczniowie szkół gastronomicznych:

- E-mail: e.sekowska@warmia.mazury.pl

- fax: 089 521-92-59

- listownie: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn

Organizatorami wydarzenia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct-Olsztyn, gmina Olsztyn oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Więcej informacji oraz dokumenty niezbędne do pobrania znajdują się pod linkiem: http://www.warmia.mazury.pl/obszary-wiejskie/aktualnosci/1397-konkurs-i-promocja-regionalnych-specjalow

 

 

Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
ul. Saperów 14 A, 82-300 Elbląg tel. 55/ 239-49-00, 239-49-09
sekretariat@powiat.elblag.pl

NIP Starostwa Powiatowego w Elblągu: 578-25-24-428
REGON: 170753615
NIP Powiatu Elbląskiego: 578-30-55-579
REGON: 170747690
Copyright © 2015 Powiat Elbląski